La notícia

Luis Segarra, premiat per l'Acadèmia Catalana de la Ràdio!

Publicat: 05/02/2024 .

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Ràdio 2024, el 13 de febrer, dia internacional proclamat per les Nacions Unides, el lema del qual en aquesta edició és "Un segle de radiodifusió al món", l'Acadèmia Catalana de la Ràdio s'uneix a aquesta celebració anunciant la concessió d'un premi al periodista, Luis Segarra

L'Acadèmia Catalana de la Ràdio reconeix els mèrits del periodista, Luis Segarra, no només ja per la seva llarga trajectòria professional a la ràdio i com a editor de la més destacada i longeva revista radiofònica del nostre país, "Guíadelaradio.com", sinó, especialment, per la seva recent obra"100 anys de ràdio a Barcelona" que suposa una gran obra de caràcter enciclopèdic mai abans realitzada sobre la ràdio. Un treball de gran valor històric que suposarà un llegat documental, sense igual, per a les futures generacions de professionals i investigadors del medi radiofònic.

"100 Anys de Ràdio a Barcelona" és una col·lecció de set volums de més de 400 pàgines cadascun en què s'explica la història dia a dia de les més de 300 emissores que han existit a Barcelona i el seu cinturó des del 1924 fins avui. Apareixen més de 3.000 professionals esmentats (locutors, tècnics, productors, guionistes, directius...).

"Ha estat com muntar un puzle de milers de peces que de vegades no encaixaven"

.

Al principi anava a ser un llibre, però va anar creixent, creixent i creixent i no volia deixar cap detall significatiu fora, així que finalment han sortit set volums". El punt de partida han estat les més de 80.000 notícies publicades fins avui al portal guiadelaradio.com, referència indispensable al sector de la radiodifusió a Espanya, i a partir d'aquí, més d'un any de recerca i recopilació de dades.

És una cronologia de fets relatius a les emissores i als seus professionals. “Només en casos molt comptats hi ha alguna aportació del meu punt de vista particular sobre alguns detalls concrets”. S'ha seguit el mateix criteri que a la web. El lector no només trobarà històries de Luis Del Olmo, Josep Cuní, Júlia Otero, Maria Matilde Almendros i altres noms fonamentals a la història de la ràdio, sinó les dels becaris o dels que fins i tot han hagut de pagar una quota per tenir un programa en una petita ràdio lliure.

 

La Sèrie

 

El Volum 1, coincidint amb el seu aniversari, està dedicat a Ràdio Barcelona i les emissores que ha allotjat Casp 6: Ràdio Barcelona 2, SER Catalunya, Els 40 Principals, Cadena Dial, M80, Radiolè, Màxima FM, Los 40 Classic, Los 40 Urban, Los 40 Dance, Sinfo Radio Antena 3 i Ona FM.

El Volum 2 està dedicat a les emissores de Radio Nacional de España: RNE, Radio Clásica, Radio 3, Ràdio 4, Radio 5, Radio Peninsular i la molt desconeguda i efímera Radio Europa Núm. 2.

El Volum 3 està format per les emissores de Catalunya Ràdio (Catalunya Cultura, Catalunya Informació, Catalunya Música i iCat).

I als volums del 4 al 7 hi van totes les altres emissores ordenades alfabèticament. Al 4 des d'ABC Punto Radio a Ona Barcelona - Ona Catalana. Al 5 des d'Ona de Sants Montjuich a Radio Corazón. Al 6 des de Ràdio Corcó a Radio Minuto i al 7 des de Radio Miramar a 106 Flashback.

​ A la col·lecció, que estarà a la venda a Amazon a partir del març del 2024, el lector trobarà dades desconegudes, com l'existència d'una quarta EAJ a la Barcelona del 1925 de la qual gairebé no ha quedat rastre, sabrà qui va ser la locutora que donant una recepta de cuina va dir: "Es fica l'olla dins del pollastre", el locutor que a més de ser campió d'Espanya de patinatge, es guanyava la vida posant-hi injeccions, o el tècnic de so que va arribar a ser seleccionador nacional d'Handbol a Romania. Se sorprendrà coneixent com en una època ja passada, quan una locutora contreia matrimoni era automàticament acomiadada perquè no els cabia al cap que una dona casada continués treballant o els insòlits debuts de Pedro Ruiz, Alfonso Arús, Juan Carlos Ortega, Toni Aguilar, Gemma Nierga, Júlia Otero, Pepa Fernández i d'altres...

A "100 Anys de ràdio a Barcelona" també surten a la llum temes "delicats" com Com va ser realment l'ocupació de Ràdio Associació el 1939 per les tropes de Franco? fet del que hi ha publicades fins a set versions diferents, Què va passar amb el que va recaptat Ràdio Barcelona quan les inundacions del 1962? Per què Jordi Pujol va voler deixar COPE sense presència a Catalunya? o Quin famós polític, avui amb important càrrec, es va encadenar al reixat de la COPE amb la cara tapada?, etc... .

Sobre Luis Segarra

 

(Barcelona, 4 febrer 1959). Va debutar al 1978 a Radio España de Barcelona que aviat va simultaniejar amb Radio Terrassa. Després d'un breu pas per COPE Cáceres i l'equip fundacional de Ràdio Ciutat de Badalona, va recalar a Ràdio Barcelona "En aquell moment entrar a Ràdio Barcelona era com ser futbolista i que et fitxés el Barça, era el máxim". Després de passar per Antena 3 Barcelona i dedicar-se a altres activitats, va tornar als mitjans com a cap d'informatius d'Horta Guinardó TV, que en integrar-se a Barcelona TV (actual Betevé), l'atzar va fer que presentés el primer programa emès per la TV municipal de Barcelona "Esto es América".

Alhora i des de fa 22 anys col·labora a “L'Altra Ràdio” de RNE Ràdio 4.

El 2018 i en canviar de residència, accepta una oferta de Gestiona Radio a València, que a meitat de temporada passa a ser Radio Intereconomía.

El 2017 crea el portal de notícies sobre la ràdio a Espanya www.guiadelaradio.com, líder al sector i amb un arxiu documental de més de 80.000 notícies pubiicades.

Participa regularment a la confecció de l'Informe sobre la ràdio a Catalunya de l'Observatori de la Ràdio a Catalunya i de l'Informe de la Comunicació a Catalunya del Institut de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Fins a l'edició de "100 Anys de Ràdio a Catalunya", havia publicat "12 Años de radio en España (1997-2008)", també és autor d'un dels capítols de l'obra col·lectiva "Barcelona, Capital de la Ràdio" i va dirigir l'edició espanyola de la revista per a radioaficionats "CQ Radio Amateur" a la seva derrera etapa.

Actualment dirigeix Radio Serranía, l'emissora municipal de Talayuelas (Cuenca), que malgrat els escassos recursos de què disposa actualment, ja ha destacat per ser l'única emissora municipal amb quatre canals/programacions diferenciades, per ser la primera a Europa a aplicar la intel·ligència artificial a la elaboració d'un informatiu i per haver estat l'única emissora espanyola convidada al Festival de l'Info Local celebrat a Nantes (França) el 2023.